9 jul. 2015

Dalí & Pitxot - Entorn de la Pintura - Cadaqués

Exposició del 13/06 al 20/09/2015
La Fundació Dalí participa amb l'exposició Dalí. Pitxot. Cadaqués. Entorn a la pintura, una mostra que conté 30 obres de Salvador Dalí, 38 pintures d'Antoni Pitxot i 19 fotografies actuals.
L'exposició consta de 68 peces:
  • 30 obres de Salvador Dalí: 13 de la Fundació Dalí i 17 de dues col·leccions particulars
  • 37 pintures d'Antoni Pitxot de la col·lecció Dalle Molle
  • 1 pintura d'una col·lecció particular de Cadaqués
  • 19 fotografies actuals
Es divideix en 7 àmbits temàtics: Violoncel·lista; Autoretrats; Paisatges minerals; Figures femenines; Mitologies i al·legories; 50 Secrets of Magic Craftsmanship i Teatre-Museu Dalí.
L'exposició compta amb el patrocini d'AMSA, la Fundació Abertis, la Diputació de Girona i el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. 
El comissariat ha anat a càrrec de Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians de la Fundació Gala-Salvador Dalí. 
Els autors dels textos del catàleg són Joan Figueras, Montse Aguer, Jordi Mercader i Pere Vehí. S'ha publicat en català, castellà, francès i anglès. Disseny d'Alex Gifreu.

Concepte i contingut
Aquesta exposició és homenatge a la llarga amistat i col·laboració de Salvador Dalí i Antoni Pitxot. 
És un homenatge també a l'art i la pintura. I a un paisatge, el de Cadaqués, un paisatge mineral únic, que els inspira i condiciona alhora.
Amb els dibuixos de Salvador Dalí per a 50 secrets màgics per pintar ens endinsem al llenguatge i pensament poètics d'Antoni Pitxot, capaços d'abstraure i trobar l'essència de les formes i establir un trencament amb l'ordre lògic de la mirada retiniana. I d'aquesta manera, un paisatge local, el de Cadaqués, esdevé universal, al·legòric, i tradueix formalment el paisatge interior de l'home.
Quant a l'obra d'Antoni Pitxot, és la primera vegada que es mostra a l'Estat espanyol aquesta selecció de peces, provinent de la col·lecció Dalle Molle. Es tracta d'una pintura a l'oli, similar per la tècnica a la dels artistes del Renaixement, de qui coneix les receptes, els secrets, que comenta i comparteix amb Salvador Dalí. El procés de creació de les obres d'Antoni Pitxot és singular: primer crea figures, conjunts escultòrics o composicions amb pedres, recollides a prop del seu entorn, que, després, trasllada a la tela. La natura es converteix en artifici. El colorit de la seva obra, la textura, el misteri són components essencials de les creacions d'Antoni Pitxot.  La seva obra provoca un interessant diàleg entre creador i espectador. Misteri, màgia, i sobretot la plasmació de "la sumptuositat de les sedes i els velluts minerals", tal com declara Salvador Dalí, ens són transmesos a través d'una obra única i paradoxal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario